Lezajlott a jubileumi konferencia

2024. szeptember 26-án nagy sikerrel zajlott a PTE-BTK Történettudományi Intézet Modernkori Oroszország és Szovjetunió Történeti Kutatócsoportjának 20 éves fennállása alkalmából szervezett jubileumi konferencia.

Az országos rendezvényen több mint húsz előadó mutatta be kutatási eredményeit a történeti ruszisztika területén, képviselve a hazai műhelyek teljes spektrumát, az egyetemektől a kutatóintézetekig. A kari vezetést Dr. Bene Krisztián dékán, az intézetet pedig Dr. Vitári Zsolt intézetigazgató képviselte, akik nemcsak támogatták az eseményt, és szekcióvezetőként vettek részt a szervezésben, hanem saját kutatásukat is bemutatták a délutáni előadások folyamán. Dr. Bebesi György címzetes egyetemi tanár, a kutatócsoport vezetője, megnyitó beszédében kiemelte, hogy Dr. Ormos Mária és Dr. Harsányi Iván voltak azok, akik 20 évvel ezelőtt elindították a műhely munkáját. A jubileumi előadások különös figyelmet szenteltek a kutatócsoport alapítóinak, akik előtt a résztvevők tisztelettel adóztak.

Az eseménynek társszervezőként az MTA PAB szervezete és székháza, a Vasváry-villa adott otthont, ahol a résztvevők nem csak eredményeiket prezentálták, hanem emlékeztek az alapítók örökségére és a kutatócsoport elmúlt két évtizedére.

A rendezvény méltó ünneplése volt a kutatócsoport eredményeinek, miközben lehetőséget biztosított a a szakmai párbeszédre is.

 

Modernkori Oroszország és Szovjetunió Történeti Kutatócsoport

7621 Pécs, Rókus u. 2. M. épület, 2. em. 211. sz.    72-501-500/3504    csurgai.zoltan@gmail.com